okt
19

Nem is olyan régen beérkezett hozzám egy kérdés.  

"Két nagy gondom van. Az egyik,hogy 20 éves fiam halála óta elég nehéz az élet és azóta jöttek rám a kilók is. 3 éve halt meg autóbalesetben és én azóta híztam 15 kilót,az orvosok azt mondják bánat hájam van. Lassan talán ujra rá veszem magam a mozgásra,egyáltalán arra, hogy kezdjek magammal valamit, ne csak egyek.

A másik gondom, 3 napot 12 órában éjjel dolgozom, majd 3 szabadnap,ujra éjjeles, szabadnap, majd 3 nappalos műszak 12 órában. Éjszakásban nem bírom ki,hogy ne egyek és ilyenkor mindíg megindul a mérleg felfelé. Mit tegyek???"

Különböző problémák miatt elég sokunknak lehet gondja a bánathájjal. Ez az a szituáció, ahol a háj maga nem ok, hanem tünet.  A legjobb megoldás a háj eltűntetésére ilyenkor a bánat eltűntetése. És ebben a témában leginkább  egy valaki tud segíteni:

Szalkai Titi, a Lélekápolás blog szerzője!
Át is adom neki a szót: 

Azt hiszem, sokszor érezzük úgy, hogy hiába fogyókúrázunk, hiába próbálunk megszabadulni pár kilótól, egyszerűen nem megy. Azok a fránya kilók megmakacsolják magukat. Valami megmagyarázhatatlan erő terel minket a hízlaló ételek felé újra és újra, és ugyanez a megmagyarázhatatlan erő leállít minket a tornáról, hogy ismét a tévé előtt kössünk ki.

Ha ez érvényes rád, fontos, hogy nézzél mögé annak, hogy miért nem tudsz lefogyni, mert ilyenkor a túlsúly oka a lelkedben keresendő.

És amíg a lelki problémáidat nem orvoslod, addig vagy nagyon kínkeservesen, vagy egyáltalán nem fog menni a fogyás.


A jelenség oka a tudatos és a tudat alatti elméd egymásnak való ellentmondásában keresendő. Ilyenkor valószínűleg tudatos szinten (tudatos = tudsz róla) te valóban le akarsz fogyni. Tudat alatt (tudat alatt = az érzelmeid szintjén) berögzült utasításaid viszont azt akarják, hogy "Hízzál!". Lehet, hogy furcsán hangzik, de így van. Ennek az állapotnak a neve: pszichológiai reverzió.

A pszicholóigiai reverzió kialakulásának a gyökere a gyerekkorban és az egyéni jellegzetességekben keresendő. Szinte mindig fájdalmas érzelmek állnak a háttérben, amire te alkatilag érzékeny vagy, és amik miatt nem tudod magadat elfogadni. Ha megpróbálnak előjönni a tudat alatti elmédből, evéssel fojtod el őket.

Ha például sok kritikát kaptál / kapsz a szüleidtől vagy a gyerekkori környezetedtől, azaz azt mondogatták neked, hogy: "Kövér vagy!", "Duci vagy!", stb., (még akkor is, ha a fele sem volt igaz), akkor bizony ez nagyon nagy esélyt ad neked a bánatháj kialakítására.
Hiszen nem fogadtak el téged olyannak, amilyen vagy! Sokszor elég az is, ha az énképedet rombolták olyan kijelentésekkel, hogy "Tökfej vagy!", "Buta vagy!", "Lusta disznó vagy!", és emellé még azt tanították neked, hogy a szomorúságot evéssel kell levezetni. Márpedig a szüleid téged bántó kijelentései biztosan keltettek benned szomorúságot, amely azóta is ott motoszkál a lelkedben, és ha előtör, akkor automatikusan evéssel csillapítod.

Törjük meg az átkot!

Az átok sikeres megtöréséhez két feladat vár rád: egy rövid és egy hosszú távú. Rövid távon azért kell kezelni ezt a kényszeres evést, hogy az elméd és a tested fokozatosan át tudjon állni egy új szokásra, és hogy elhárítsuk az egészségügyi kockázatokat. Hosszú távon pedig azért kell kezelni a kényszeres evést, hogy véglegesen meg tudj szabadulni a kilóktól és a sóvárgástól.

A rövid távú teendőd: a mindennapok szintjén fokozatosan átveszed a kontrollt a kényszeres evésed felett. Szerezz valami tevékenységet a kezedbe, amelyet evés helyett művelhetsz. Olyat, ami neked örömet okoz. Ajánlom a kreatív működést: a kézimunkát és hasonlókat. A teendőd, hogy ha eddig 4 órán keresztül ettél, akkor mondjuk az első két napon 10 percet kézimunkázol, 3 óra 50 percet eszel. Aztán két napon keresztül 10 perccel emeled a kézimunka adagodat: 20 perc kézimunka, 3 óra 40 perc evés. És így tovább. Ha sikerül betartani a perceket, szóban dicsérd meg magadat. Lehet hogy lesznek visszaesések a folyamatban, azaz nem sikerül betartani, de ezt bocsásd meg magadnak, fogd fel tanulópénznek, és folytast tovább a kézimunka adag emelését.

A hosszú távú teendőd: a tudatalattidban lázadozó negatív érzéseket fel kell oldanod. Ezt ehhez hasonló mondatok saját magadnak való mondogatásával tudod elérni:
"Bár jelenleg X kiló felesleg van rajtam, mégis mélyen szeretem és teljesen elfogadom önmagam."
"Annak ellenére, hogy lusta disznó vagyok, mégis elfogadom önmagam."
"Ugyan mások sokat bántanak a túlsúlyom miatt, mégis mélyen szeretem és teljesen elfogadom önmagam."

Kitartást kívánok a lelked ápolásához!

 

Szalkai Titi
Lelekapolas.hu

Ha Te is hasonló helyzetben vagy, és szeretnél többet tudni szeretteink halálának feldolgozásáról, kattints ide, és olvasd el Szalkai Titi cikkét a témában! 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodano.blog.hu/api/trackback/id/tr901460949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása