Elég ha te fogysz, a pénztárcád maradjon kövér?
Barátaid a zöldséglevesek!
A zöldségleveseknek ezer és ezer finom, laktató, különböző mértékben fogyasztó variációja van. Az elkészítésük is egyszerű, bár tegyük hozzá, nem feltétlenül gyors. Viszont tényleg annyi a variáció, hogy biztos találsz közte kedvedre valót!
Az első részben azokat a leveseket vesszük elő, amiben darabosak a zöldségek. :)
Kezdjük is a kedvencemmel: A védőnő csodalevese.
Ezt a levest kiemelném a nagy egyvelegből, és a legelső helyre tenném, mert megérdemli.
Egyértelműen ez a legegészségesebb, és egyértelműen ez az, amiről a legkevésbé hinnénk, hogy ehető.
A recept egyszerű. Menj ki a piacra, és vegyél mindenből egy-két darabot, ami zöldség. Vágd össze apróra, és főzd puhára egy kis vegetával. Ha készen van, már mehet is a tányérba!
Tegyük hozzá, szerintem ÍGY élvezhetetlen. Van egy csomó zöldség, amit nem szeretek, és ha mondjuk a kanálra épp csak az az 1-2 zöldség kerül, amit nem szeretek, nem tudom megenni.
Ezért én az szoktam, hogy "zsülienbe" vágom a zöldségeket. Ez azt jelenti, hogy kb 2 mm x 2mm-es csíkocskákra. Akinek nincs erre megfelelő zsülien-vágója, az akár le is reszelheti. Így a sok zöldség tökéletesen szétválaszthatatlanná válik egymástól, és minden kanál levesben legalább 4-5 íz keveredik.
Így már egyszerűen mennyei!!
Hozzávalók:
- 1/2 káposzta
- 1 paradicsom
- 1 zeller
- 2 répa
- 1 fehérrépa
- 1 paprika
- 1 karalábé
- 1/2 karfiol
- 1/2 brokkoli
- 1 krumpli
- és még bármi, ami neked szimpatikus....
Még egy trükk: mivel ez hatalmas nagy mennyiség, én az összereszelt, és összekevert zöldséget 4 felé osztom, és 3 zacskónyit berakok a mélyhűtőbe.
Összesen legalább másfél hétre elég a fent leírt adag!
Tavaszi zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 csomag új répa,
- 2-3 szál új gyökér,
- 25 dkg zöldborsó,
- egy karalábé,
- egy zeller,
- só,
- bors
A zöldségeket megtisztítom, karikákra-kockákra vágom. Kevés olajon megfuttatom őket, majd felöntöm vízzel. Sóval, borssal ízesítem és majdnem készre főzöm. A petrezselyem és zellerzöldet apróra vágva teszem bele.
Finom, friss íze van, amiben különbözik az előző recepttől, hogy olajban pirítjuk a zöldségeket. Azért ne használjunk túl sok olajat!
Csirkés zöldségleves
Hozzávalók:
- 6 db csirkeszárny
- 1 db hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 db sárgarépa
- 3 szál petrezselyemzöld
- 1 szál zellerzöld
- 1 db zsenge karalábé
- 30 dkg mirelit borsó
- 25 dkg mirelit brokkoli
- 1,5-2 liter víz
- 2-3 evőkanál olaj
- só
- bors
- ételízesítő
Elkészítés:
Megmossuk és szeletekre vágjuk a hagymát, majd egy mély lábasban 2-3 evőkanál olajon megfuttatjuk. Beletesszük az összevágott zöldségeket (kivéve a borsót, a brokkolit és a fokhagymát). Megforgatjuk, megpirítjuk, majd megszórjuk ételízesítővel, és hozzáadjuk a megmosott, kettévágott csirkeszárnyakat. (A forgójuknál könnyedén szét lehet vágni a szárnyakat). Ezt is átforgatjuk, majd felöntjük az egészet kb. 1,5-2 liter vízzel. (Először inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, és majd úgyis látjuk, ha még elfér).
Beledobjuk a fokhagymát, a zellerszálat, 2-3 szál petrezselyemzöldet, 4-5 szem feketeborsot, 1 csipet köménymagot, 1 csipet szerecsendiót, sót, borsot, és elkezdjük forralni. Amikor majdnem kész (azaz minden megpuhult - a főzési idő vége előtt 5-6 perccel), belekeverjük a borsót és a rózsáira szedett brokkolit. 5 percig főzzük őket, majd a leves alatt elzárjuk a gázt.
Mennyei borsóleves
Hozzávalók:
- 1/2 kg mirelit borsó
- Sárga- és fehér répa
- Vegeta
- 4 evőkanál pirospaprika
- 6 evőkanál liszt
- Olaj
Elkészítés:
Pici olajon a zöldséget és a borsót megdinszteljük, kb 5 percig lassú lángon. Levéve a tűzről, a 4 evőkanál pirospaprikát és a 6 evőkanál lisztet hozzáadjuk és összekeverjük csomómentesre!
Vegetát adunk hozzá. Vízzel felöntjük, majd visszatesszük a lángra, időnként megkeverjük. Forrásnál figyelni, nehogy kifusson.
Felforrás után takarékra tesszük kb fél órára! Folyamatosan kóstolgassuk, és ha még nem elég a vegeta, akkor tetszés szerint ízesítsük még!
Utolsó kommentek