sze
9

 

Egy általam igen nagyra becsült ember, egy marketing tanácsadó nem is olyan nagyon régen írt egy "leleplező írást" a  Titok c. filmről, és ezen keresztül a vonzás törvényéről. Elsőre nagyon dühös lettem, nem is tudom, miért nem írtam azonnal felháborodott olvasói levelet, hogy na de mégis ne vegye el senkinek a kedvét attól, ha végre egy kicsit optimistábban, pozitív beállítottsággal akarja élni az életét!!! 

A mai napig úgy gondolom, hogy nagyon fontos az optimizmus, a pozitív beállítottság, és a hit abban, hogy amit eltervezünk, sikerülhet.

Mégis elgondolkoztam azon, amit a Tanácsadó írt. Hiszen már olvasgattam egy ideje, és mindig egy jóleső "milyenigazavan" érzéssel fejeztem be a cikkeit, írásait, most pedig egyszerűen furcsának tűnt, hogy ennyire eltér a véleményem.

És rájöttem, hogy igaza van, és hogy én ezt mindig is tudtam, ha kicsit jobban odafigyelek! 
 

Az optimizmus önmagában
rosszabb, mint a semmi. 
 

Elmesélek egy történetet, talán ismered!

"Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni mit is tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni az öreg szamarat. Áthívta a szomszédait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár megértette, mi történik és először rémisztően üvöltött. Aztán, mindenki csodálatára, megnyugodott. Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a szamár valami csodálatosat tesz. Lerázza magáról a földet és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és szomszédai tovább lapátolták a földet a szamárra, lerázta magáról és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén és boldogan elsétált! 

Ez a szamár optimista szamár volt? Igen, bizonyos szempontból az volt, mert hitt abban, hogy ő most nem hal meg, hanem ki fog jutni.

De ez a szamár nem CSAK optimista volt, hanem annál sokkal több! Elkezdett CSELEKEDNI!

És ez hihetetlenül fontos, mert ha csak optimista, az valahogy úgy nézett volna ki, hogy áll a kút aljában, és pozitív érzéseket gerjeszt magában: "igen, biztos lesz valamilyen megoldás. Hiszek benne, hogy jól fog alakulni. Ez az élet jó, és biztos vagyok benne, hogy történni fog valami, aminek köszönhetően megmenekülök.

Szerinted mi történt volna "csak optimista" csacsival? Szerény véleményem szerint csontváza örökké egy mély, nagyon mély kút alján pihenne.

Mi az a plusz tehát, ami sokszor a siker, és a sikertelenség, a győzelem, és a veszteség között dobálhat minket.

Proaktivitás.

Ne legyél Csak Optimista!!! Az még édes kevés, inkább lépj egy szinttel feljebb, a proaktivitás lépcsőfokára!

Hogy mit jelent az a szó, hogy proaktív? Először is azt, hogy aktív, tehát nem passzív. Ha proaktív vagy, cselekedsz, figyelsz, egyáltalán érdekel, hogy mi történik veled!

Másrészt pedig a REaktív ellentéte. A reaktív ember az, aki reagálni szokott a dolgokra. Te pedig akkor vagy proaktív, ha megelőzöd, vagy még inkább megteremted a helyzetet. 

A proaktivitás három lépése

Menj végig ezen a három lépésen, ha bele akarsz vágni valamibe!

1. ELKÉPZELÉS

Ide tartozik az optimizmus, és a vonzás törvénye. Eddig nagyon sokan eljutnak, és már a siker kapujában is érzik magukat. Pedig mennyire tévednek! Ha csak idáig jutsz el, és ez alapján kezdesz valamit csinálni, az tényleg hülyeség, és ezt nem azért mondom, hogy megbántsalak! 

Azért mondom, hogy gyorsan állj meg, és figyelj oda a következő két lépésre! Így megvédheted magad a csalódásokkal szemben!

Le akarsz fogyni? Izmos, feszes, szép testet akarsz? Hiszel benne, hogy sikerüli fog?

Van, akinek ennyi már elég is. Ő tényleg akarja, és ez után senki meg se szólalhat. A lelkiismerete nyugodt lehet. Sokan vannak, akik az elhatározás után még többet esznek, és még kevesebbet mozognak. Így, kívülről elég nevetségesen hangzik, de nagyon könnyű belekerülni ebbe a helyzetbe. Így működünk, és egy részünk nem nagyon szereti, ha változásokat viszünk az életünkbe. 

De az is hiba, ha úgy kezdesz el tornázni/fogyózni, hogy fellelkesülsz valakinek a szavai alapján, és gondolkodás nélkül el is kezded csinálni a módszert, amit ajánl. kihagyva a két következő lépést

2. REALIZÁLÁS: 

Fektesd az elképzeléseidet, vágyaidat reális alapokra! Rendben, az első részbe még belefér némi elszállt elképzelés is. Például, hogy milyen jó lenne már egy hét múlva tökéletes testtel végigmenni az utcán. Ez ad érzelmi töltetet a küzdelmeidhez. 

De közben működik az eszed is, és ha nagyon irreálisak a vágyaid, vagy egyszerűen csak nincsenek ésszerű alapok mögötte, el fogsz bizonytalanodni. Ami az első lépés a feladás felé. Ráadásul lehet, hogy a realizálás hiánya miatt belemész valami átverésbe, mert hinni akarsz a csodákban.

A csoda te vagy, és Te valóban el tudsz érni csodás eredményeket. De a jó munkához idő, és energia befektetés szükséges! Tehát zárj ki ebben a fázisban minden olyan megoldást, ami irreális eredményekkel kecsegtet. Reális elképzeléseid legyenek mind a céljaidról, mind az oda vezető útról

Tudom, szívesen hinnél abban, hogy hiperbombázó lehetsz, de ha tényleg ezt akarod, az napi sok óra munka. Tehát ha Neked éppen csak egy kis időd és energiád van foglalkozni magaddal, ennek megfelelő célt tűzz ki

Engedd el a lehetetlen elvárások kezét! 

A reális alapokról (milyen fogyókúrákat kerülj el messziről, és milyen mozgásformák árthatnak a testednek) a Csodanő Mítoszromboló cikksorozatban olvashatsz 14 fejezeten keresztül!

3. SZÁMSZERŰSÍTÉS:


Miután már tisztában vagy az adottságaiddal, és a különféle fogyókúrák/mozgások közül kiválasztottad azt, amelyik hozzád való, és valóban eredményes is lesz, itt az ideje számszerűsíteni, és elhatározásokat tenni.

Számszerűsítsd az elvárt végeredményt. A részeredményeket. A határidőket. Az utat. hogy hány órát fogsz mozogni egy héten, és nagyjából melyik napokon

És ha lehet, ezeket foglald írásba, és tedd ki egy jól látható helyre! Ebben a "Mankók az otthoni tornázáshoz, hogy a tervezés se bicegjen" c. kiadványunkat ajánlom, amihez a Csodanő Mítoszromboló cikksorozat részeként juthatsz hozzá! De ha saját táblázatokat, terveket készítesz, az is tökéletes!

A legfontosabb mondat

 

Légy proaktív! Építs be szűrőket, hogy ne pazarold az optimizmusodat fölösleges dolgokra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodano.blog.hu/api/trackback/id/tr831370792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.11.29. 09:01:54

Szia Zsú!
Melyik tanácsadó írt a vonzás törvényéről? Szívesen elolvasnám, mert mélyen egyetértek azzal, amit Te is írtál, hogy kevés a pozitív életszemlélet, cselekvés nélkül az egész mit sem ér!
Pussz, Andi

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.11.29. 09:28:14

Wolf Gábor írta... :)

Egyébként mondom, az ő véleménye sokkal sakítottabb. Teljesen elítéli a Titokban, és a vonzás törvényében hívőket. Én ezzel nem értek egyet, mert aki kifogást akar keresni, az természetesen ebben is megtalálja. De igenis segíthet a vonzás törvénye pozitívabban gondolkodni, és megteremteni a cselekvés feltételeit.

Itt találod egyébkét az eredetit:
www.marketingcommando.hu/blog/WolfG.vs.ATitok.pdf

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.11.29. 20:12:36

"Figyelj: amíg Te meditálsz, hogy mit akarsz "bevonzani" az életedbe, addig én
megyek és megcsinálom magamnak. Mert élvezem a csinálást és élvezem az
eredményét. Élvezem, hogy körülöttem sürgés van, csinálás van."
Ez tetszett a legjobban!

Gyerünk, csináljuk meg magunknak :)))

És a végén: sikerült, megcsináltam!!!

Egyébként jókat nevettem az egész cikken. Ja, és Wolf Gábort már a fősulin is tanítják. Ez az igazi elismerés!

Na, egy a lényeg: imádkozhatsz naphosszat Istenhez, meditálhatsz, elképzelheted magadnak a házat, autót, sikert, pénzt, csillogást, ha nem teszed oda magad, és csak vársz, hogy megtörténjen, csalódott leszel, mert tett nélkül semmid sem lesz.
Húúú, ez mennyire igaz a fogyásra meg a mozgásra is :)))

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.11.29. 20:16:14

Zsú! Te sem vagy éppen a csodára várók közé tartozó, inkább egy tettre kész Csodanő :)
Pussz, Andi

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2009.12.07. 13:44:15

Kedves Zsu!

Nálad és Wolf Gábornál a két mezei piros pont. (Én is olvastam a fentebb említett tanulmányt.)

Megjegyzem, szerintem WG sem becsülte alá az optimizmust és az erejét, inkább csak az alapvető hozzáállást kérdőjelezte meg, hogy tényleg csak elég-e mindent "megrendelni" az Univerzumtól, vagy netán magamnak is csinálnom kéne ezt-azt annak érdekében, hogy megoldódjanak a problémáim.

Én is ez utóbbi álláspontot képviselem annyi kiegészítéssel, hogy hiszem, hogy van vonzás, ill. létezik szerencse, de egész eddigi élettapasztalatom azt bizonyítja, hogy szerencséje csak annak van, aki csinál magának. Azaz nekem kell elindulni, és csinálni, és ha eléggé taposok, akkor majd jönnek hozzá a kedvező lehetőségek, esélyek is (van, aki ezt hívja szerencsének). De ezt ki is kell tudni használni, és azt is nekem kell észrevenni, megcsinálni!

Üdv:

:) Csilla :)
süti beállítások módosítása