sze
19

 

Ördögöt a falra! 

 

"Ezek a mai fiatalok..." - sóhajtott fel Márti, és közben lehajolt a tollért, amit kolléganője, Bea leejtett. - A fiam állandóan csak azt az átkozott számítógépes játékot nyúzza. Fogadni mernék, hogy ha hazaérek, megint azt fogom látni, hogy ül, és puffogtatja a fegyvereket. Mi lesz ebből a gyerekből, bűnöző? - Bea kényszeredetten bólintott. Ennek soha nem lesz vége.

Igaza volt, Márti folytatta.

- Délután vásárolnom kell hazafelé. Már előre felhúzom magam, ha arra gondolok, hogy mi van mostanában a kedvenc boltomban! Én igazán nem szoktam beskatulyázni senkit, de múltkor hallottam, hogy a pénztáros lány még csak 18 éves, és biztos olyan lassú lesz, hogy állhatok órákat sorba. 

És még mindig nem volt vége. 

- Na de mindjárt jön a főnök. Az a beképzelt ember. Beszélnem kell vele, mert két hét múlva ki akarok venni pár napot. De amilyen hideg szíve van annak a pasasnak, biztosan nemet fog mondani.... 

És így tovább...

E közben a szomszéd szobából is halk csevegés szűrődött ki. Petra mesélt barátnőjének, és kolléganőjének a gondjairól..


- Aggódom mostanában. A fiam elég sokat ül a gép előtt, ráadásul elég agresszív játékokkal játszik. Persze biztosan csak valami kamasz bolondság ez is, és idővel kinövi, de úgy érzem, valahogy segítenem kéne neki, hogy rájöjjön: egy csomó kapcsolatot veszíthet, és értékes dolgokból maradhat ki ez alatt. Neked volt már ilyen problémád? Sikerült túllendülnöd rajta? 

Miután ezt megbeszélték, így folytatta:

- Egyébként képzeld, új pénztáros van a kedvenc boltunkban. Elég fiatal, kedves kislánynak tűnik. Kíváncsi vagyok, hogy fog neki menni, de biztos beletanul gyorsan a feladatokba! 

- Huhh, na de hagyjuk abba a csevegést, mindjárt itt a főnök, és nem akarom, hogy ezen húzza fel magát. Tudod reggelente elég morcos szokott lenni, de jövő héten ki kell vennem pár napot, ezért szeretném, ha ma jó napja lenne. 

És hát nem szereti, ha idebenn csevegünk. Képzeld, pár perce tettem egy bögre forró kávét az asztalára. Biztos azt fogja hinni, hogy a titkárnője volt, de nem az a lényeg, hogy tőlem kapta. Csak hogy ez a kis kedvesség biztosan feldobja a napját! 

 

Pont-pont-pont. Érzed a különbséget? :) Okké, tudom, tudom. Szélsőséges mind a kettő. Problémák mindig voltak, vannak és lesznek. Aggodalmaink, és félelmeink is. 

Mit gondolsz, melyiküknek van nagyobb esélye megoldani a problémákat? 


És úgy általában az életben melyikük érzi magát jobban?

 

Mi történik, amikor
fested az ördögöt a falra?

 

Elárulom: elkezded leamortizálni a hangulatodat, és a lehetőségeid. Erre szokták azt a nem túl vidám szót használni, hogy "önsorsrontó".

Tudom, hogy Te nem vagy szélsőségesen panaszkodós típus, aki a körülötte élőket szinte belefojtja a negativitás tengerébe. Mégis egy-egy rosszkor, rossz helyen elhangzott mondat valódi baltás motivációgyilkos lehet. Tehát ha fogyókúrázol, akkor nagyon figyelj arra, mit beszélsz!!!

Mi történik akkor, amikor megosztod egy barátnőddel, hogy "Aggódom, hogy nem fog sikerülni a fogyókúrám...

Látszólag: "Ne aggódj, biztos sikerülni fog!" - mondja a barátnőd kissé bizonytalanul, te pedig sóhajtasz egyet, és bizonytalan arcot vágsz. 

Valójában:
 "Jajj, hát legyél már optimista! Te akarod, vagy nem? Jó, látom, hogy tőlem vársz megerősítést, de ez a Te dolgod, én nem lehetek kitartó helyetted! Látom, hogy nem is akarod igazán." - gondolja a barátnőd.

Ő tudod mit hallott ebben a mondatban? "hát, muszáj volt valamit csinálnom a bűntudatom miatt, de nem is tudom... Félek, hogy nem fog menni. Tulajdonképpen még nem döntöttem. Azt se bánom, ha lebeszélsz róla."... Így mit mondhat? Nyilván szíve szerint megvédene a csalódástól, nem?

Benned pedig megerősödik az az érzés, hogy aggódsz. Ha eddig csak motoszkált néha a fejedben a gondolat, akkor most már biztosan úgy fogsz magadra nézni, mint aki nem is hisz a győzelemben. És aki már nem hisz, az nem küzd teljes szívvel, és... Ráadásul a barátnőd válaszais inkáb lelomboz, tény, hogy ez nem sokat segít. De nem rajta múlt!

És ez még a jobbik eset! Rosszabb esetben a beszélgetőpartnered szagot fog, és amíg nem buksz el, le se száll rólad. "Képzeld, a nővérem is fogyózott, most meg kövérebb mint volt. Olyan szép vagy most is, tök fölösleges! Csak hiába gyötröd magad! Úgyse sikerül! Én nem hiszek az ilyenekben!"

 

Állj-állj-állj! 
 

Most akkor azt kéne hazudnod,
hogy nem is aggódsz? Vagy mi? 

 

NEM!!! DEHOGY!! Sőt épp azt mondom, hogy legyél még őszintébb! 

Az a helyzet, hogy az alapokat Neked kell leraknod! Mire bárkinek elmeséled, az elhatározásodat befelé, és még inkább kifelé megingathatatlan ténykénként kell kezelned! 

Nézz a tükörbe, és mondd: AKAROM.


Nézz az emberek szemébe, és mondd: AKAROM. 


Ha ezt sugárzod magadból kifelé, máris jobb folyamatokat indítasz el! Tök mindegy, hogy a megvalósítással kapcsolatban félelmeid vannak. Ezek már nem jelenthetnek gondot. Csak abban legyél sziklaszilárdan biztos, hogy a célodat el akarod érni! 

"Képzeld, úgy döntöttem, fogyókúrázni kezdek. Tudod, hogy sokszor próbáltam már, de eddig sosem voltam elég határozott. Most viszont akarom, és tudom, hogy végig fogom csinálni. Oké, hogy fogalmam sincs hogyan - aggódom is egy kicsit emiatt, de biztosan mindent meg fogok tenni, mert vékony akarok lenni. Neked van valamilyen ötleted?"

Beinduló folyamatok:

1, Elvetted az élét minden olyan válasznak, ami az elhatározásod tiporná a földbe. Gondolj bele, most mit válaszoljon az, aki hobbiból más nehézségein szokott károgni? Hogy úgyse fog sikerülni? Hülyén hangzana, mert most mondtad, hogy ez a Te fejedben is megfordult, de nem ingat meg. És tudja, hogy süket vagy mindenre, ami nem előre visz.

2. Ha nem ilyen a beszélgetőpartnered, az remek, mert így egy értelmes párbeszédet indítottál be.
Amiben mindketten adni tudtok egymásnak. A barátnőd tudja, hogy mit akarsz tőle, és szívesen biztosít arról, hogy melletted áll, ha megakadsz. Esetleg még ötleteket is adhat, hogy neki hogy sikerült, vagy milyen ötleteket hallott már. Vagy ajánlja Neked a Csodanő motivációs blogot. (Ugye? :) )

3. Benned is egy jó érzés lesz a végén.
Megerősítetted a tenni akarásod, megerősítetted az önbizalmadat is. Sőt, akivel beszélsz, fel fog Rád egy picit nézni a határozottságod miatt. Egy kicsit hős leszel mindkettőtök szemében. 

 

És hazudtál egy árva szót is? NEM!

Sőt még eggyel több részletet mondtál el, mint az első példában!

 

Ne felejtsd, amit nem mondasz ki, azt nem tudják mások!
Tehát vállald be azt is, hogy elkötelezett vagy a célért,
még ha vannak is benned bizonytalanságok!

 

 És ez még nem minden. Legözelebb erre a témára teszek rá még
egy lapáttal, és megmutatom Neked, hogyan biztosíthatod be
magadnak a folyamatos motivációforrást
- kizárólag az ismerőseidre támaszkodva!


Egyet előre elárulok:

Ha ügyes vagy, még a legutálatossabbak is támogatni
fognak téged. És nem is őket kell hozzá megváltoztatnod... :)))

Ha eléggé felcsigáztam a kíváncsiságod, iratkozz fel az RSS
értesítőnkre, hogy le ne maradj!

Szép napot! 

Schillinger Zsú - Csodanő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodano.blog.hu/api/trackback/id/tr481392913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agomama · http://agomama.blogspot.com 2009.09.21. 11:25:41

köszi.
tovább ajánlom,csak adj egy kódot

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2010.02.05. 07:39:59

Én azt szoktam mondani a gyerekeimnek, hogy fedezzék fel a mosoly erejét. A többi meg már jön magától.

:) Csilla :)
süti beállítások módosítása