sze
30

Pro és Kontra
Gombóc Artúr kedvence

 

Két évvel ezelőtt, amikor először kerestem kifejezetten diétákat, élénken emlékszem, hogy mindenhol azt lehetett olvasni, hogy a csoki a főellenség. Aki diétázik, felejtse el, mert egy pici darab csoki is mindent tönkretesz, és különben is. A csokoládé minden bűnös élvezet csúcsa.

Most nézzük meg, mennyire igaz ez, illetve hogy mi árnyalja a képet...

Zárójeles megjegyzés: imádom ezt a világot, mert semmi sem vagy fekete, vagy fehér. Olyan szörnyen egyszerű, és unalmas lenne! Így meg van miről beszélgetnünk, hogy megtalálhassuk a helyes árnyalatot! :) 

 

Dogmák a csokoládéval kapcsolatban.
Avagy miért ne együnk csokit - szerintük.

 

A csoki hizlal.

 

"Aztán ne feledd... három másodpercig a szádban, három hétig a derekadon!"

Méghozzá minden más ételnél nagyobb mértékben hizlal. Mert hát finom. Ismered a mondást, ugye? Minden ami jó az életben az vagy hizlal, vagy egészségtelen, vagy erkölcstelen. Hát, márpedig a csoki jó, a csoki nem erkölcstelen (illetve ez attól függ), és tele van zsírral és cukorral. Hizlal és pont. Vagy nem? Erre még később visszatérünk... 

 

A csoki pattanásossá tesz.

 

Egyes elméletek szerint minden olyan étel, amiben sok zsír vagy olaj van, megnöveli a bőrünk faggyútermelését. Amitől az fényleni fog, és pattanásos lesz.

Te tapasztaltál már ilyet? Én megmondom őszintén, mogyoróval már igen. Megettem, és másnap reggel csúnyán fénylett a bőröm. De csokival még soha... Ráadásul láttam egy műsort, ahol műszeresen bebizonyították, hogy kamu az egész. Semmivel sem lett zsírosabb a tesztalanyok bőre! Szerinted?

 

A csoki függővé tesz.

 

Tudtad, hogy a csoki egyik alkotó vegyületcsoportját kannabinoidok képzik? Nem véletlenül cseng össze a szó a kannabisszal. Idézek a Velvetről (link alul): "Az anandamide, ami egyike ezen ingerületátvivő anyagoknak, például ugyanazokat a receptorokat „használja”, amiket a THC, a kender hatóanyaga is." Huha... És akkor még nem is beszéltünk a koffeinről, és más kémiai anyagokról. 

De ezt személyes tapasztalataink se nagyon cáfolják. Igenis vannak kifejezetten csoki függők, akik el sem tudnak képzelni egy napot csoki nélkül... Gyanús, hogy ez az állítás igaz.

 

A csoki károsíthatja a csontokat. 

 

Ezen megmondom őszintén, meglepődtem! Te is? Márpedig a Vital.hu a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvostudományi Karának kutatóira hivatkozva ezt állítja! Az ok pedig az, hogy a csoki tartalmaz egy anyagot, ami gátolja a kalcium felszívódását... Ajajjj..

De a csoki olyan finom!

 

Micsoda szörnyű szadizmus, hogy egy ilyen finom, édes, olvadós, érzékelő bimbókat simogató édesség ennyi kellemetlen mellékhatással járhat. Itt egy kép... Most nézd meg! Annyira kívánatos, és selymes. Szinte beleharapnék a monitorba, ha tehetném. 

De ha fogyni akarok, tűrnöm kell. Ugye? Vagy mégsem? 

 

Hivatásos közellenségből megmentő hős!?

 

Szétnézve a neten most alig találtam olyan honlapot, ami a csokit negatív fényben tüntetné fel! Illetve a fórumokon még mindig úgy tűnik, hogy a barátnőnknek nem tanácsoljuk a csokit. A médiában mégis mintha a csoki egyfajta sikk szerepet töltene be. Az egészségtudatos nő csokit eszik. Ez így van? Nézzük az érvek evolúcióját!

 

Első gondolatmenet: A csoki talán nem is olyan rossz. 

 

Először arra jöttek rá sokan, hogy a gyerekeket nem lehet letiltani a csokiról, de nem ám! 

A vital.hu cikke így nyilatkozik erről: "A gyermekeket nem érdemes 100%-osan eltiltani az édességtől, ugyanis náluk a tiltás még inkább felkelti a vágyukat és az érdeklődésüket az édesség fogyasztás iránt (mint tudjuk, a "tiltott gyümölcs" a legfinomabb)."

És persze ez nem csak a gyerekekre, a felnőttekre is tökéletesen igaz... Mit csinál a nő a filmekben, ha valamilyen nagy bánata van? Befal egy nagy tábla csokit. Mert nem szabadna, és mert jó érzés kitöni a korlátok közül. 

Tehát az okosok azt mondják, hogy inkább együnk valamennyi csokit kizárólag azért, hogy később ne együnk nagyon sok csokit. Logikus! ;)

 

A következő lépés: A csoki egészséges!

 

Vagyis nem csak hogy nem rossz, de kifejezetten jó, ha csokit eszünk. Hogy miért? 

     * Csökkenti a vérnyomást. 

     * Egészségesen tartja a szívet

     * Csökkenti a koleszterin szintet. 

     * Hatékony antioxidáns, segít a rákmegelőzésben.

     * Növeli a koncentrációs képességed.

     * Boldoggá tesz, depresszió ellen is jó.

 

És végül jön a hab a (csoki)tortán: Állítólag a csokival fogyni is lehet.

 

A legújabb diéta már nem zöldségekre, meg íztelen kajákra épít. Nem. Már akár csokival is fogyhatsz! Bevallom őszintén én ebben nagyon nem hiszek, de cáfoljatok meg! Főleg mivel a diéta, amit én találtam, egy napig tart, és csak háromhavonta egyszer leht megcsinálni. Három havonta egy nap? És ezt már fogyókúrának lehet nevezni? 

De mondom, nyitott vagyok magyarázatokra! 

 

És Te mit gondolsz? A csoki barát, vagy ellenség?

 

Szerinted kinek van igaza?

Csak önigazolás lenne, hogy a csoki jó és egészséges, mert ezt akarjuk hallani? 

Te mennyi csokit szoktál enni? Mit gondolsz a helyes mérték megtalálásáról?

 

Várom a válaszokat! ;) 
 

Források: 

http://velvet.hu/trend/chocofaq1119/
http://bonbonier.blogspot.com
http://vital.hu/csokolade_csoki_csont_csontritkulas_flavonoid_oxalat_kalcium
http://www.zoldello.hu/index.php?art_id=35&id=hirek&nyelv=hun
http://wellnes.blog.hu/2008/05/30/a_csokoladenak_jotekony_hatasa_is_van
 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodano.blog.hu/api/trackback/id/tr511418738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VideóLány 2009.09.30. 21:56:59

Hát nem is tudom... Én nem szeretem a csokit! Mégis, amikor rossz napom van, vagy le vagyok hangolva, borzasztóan megkívánom. Dühből eszem. Szóval mivel úgyse szeretem, nem a mértéktartás a legfontosabb, hanem hogy valami mást csináljak evés helyett. Néha futok. Néha leírom az érzéseimet...

Remek csokipótlék.

Úgy biztos nehezebb, ha valaki amúgy is szereti a csokit. A pozitív hatásai meg... csak nem leszek amiatt betegebb, hogy nem eszek csokit...?! Furán hangzana.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.12.13. 18:19:22

A krémes, töltelékes, tejcsokis változat tuti hizlal, azonban az étcsoki, ami legalább 75 %-os kakaó tartalmú, az kevésbé. Sőt, ugye a 90 napos diéta (aminek a módszerével egyébként nem értek egyet) szénhidrát napján kötelező megenni este egy kocka csokit. Egy biztos, inkább hetente 1-2 nap együnk egy kis csokit, mint teljesen megvonjuk magunktól, aztán a ránk törő farkaséhség vagy egy kis depresszió, levertség, fáradtság hatására befaljunk egy egész táblát.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.12.13. 18:22:16

Ráadásul itt van mindjárt a karácsony, igazi nasi szezon, ki az, aki ellen tud állni a sok finomságnak.
süti beállítások módosítása