feb
28

Elég ha te fogysz, a pénztárcád maradjon kövér? 

Barátaid a zöldséglevesek! 

 A zöldségleveseknek ezer és ezer finom, laktató, különböző mértékben fogyasztó variációja van. Az elkészítésük is egyszerű, bár tegyük hozzá, nem feltétlenül gyors. Viszont tényleg annyi a variáció, hogy biztos találsz közte kedvedre valót!

Az első részben azokat a leveseket vesszük elő, amiben darabosak a zöldségek. :)

Kezdjük is a kedvencemmel: A védőnő csodalevese. 

Ezt a levest kiemelném a nagy egyvelegből, és a legelső helyre tenném, mert megérdemli.

Egyértelműen ez a legegészségesebb, és egyértelműen ez az, amiről a legkevésbé hinnénk, hogy ehető.

A recept egyszerű. Menj ki a piacra, és vegyél mindenből egy-két darabot, ami zöldség. Vágd össze apróra, és főzd puhára egy kis vegetával. Ha készen van, már mehet is a tányérba!

Tegyük hozzá, szerintem ÍGY élvezhetetlen. Van egy csomó zöldség, amit nem szeretek, és ha mondjuk a kanálra épp csak az az 1-2 zöldség kerül, amit nem szeretek, nem tudom megenni. 

Ezért én az szoktam, hogy "zsülienbe" vágom a zöldségeket. Ez azt jelenti, hogy kb 2 mm x 2mm-es csíkocskákra. Akinek nincs erre megfelelő zsülien-vágója, az akár le is reszelheti. Így a sok zöldség tökéletesen szétválaszthatatlanná válik egymástól, és minden kanál levesben legalább 4-5 íz keveredik.

Így már egyszerűen mennyei!!

Hozzávalók:

  • 1/2 káposzta
  • 1 paradicsom
  • 1 zeller
  • 2 répa
  • 1 fehérrépa
  • 1 paprika
  • 1 karalábé
  • 1/2 karfiol
  • 1/2 brokkoli
  • 1 krumpli
  • és még bármi, ami neked szimpatikus....

Még egy trükk: mivel ez hatalmas nagy mennyiség, én az összereszelt, és összekevert zöldséget 4 felé osztom, és 3 zacskónyit berakok a mélyhűtőbe.

Összesen legalább másfél hétre elég a fent leírt adag!
 

Tavaszi zöldségleves

Hozzávalók:

  • 1 csomag új répa,
  • 2-3 szál új gyökér,
  • 25 dkg zöldborsó,
  • egy karalábé,
  • egy zeller,
  • só,
  • bors


A zöldségeket megtisztítom, karikákra-kockákra vágom. Kevés olajon megfuttatom őket, majd felöntöm vízzel. Sóval, borssal ízesítem és majdnem készre főzöm. A petrezselyem és zellerzöldet apróra vágva teszem bele. 

Finom, friss íze van, amiben különbözik az előző recepttől, hogy olajban pirítjuk a zöldségeket. Azért ne használjunk túl sok olajat!

Csirkés zöldségleves

Hozzávalók:

  • 6 db csirkeszárny
  • 1 db hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemzöld
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 db zsenge karalábé
  • 30 dkg mirelit borsó
  • 25 dkg mirelit brokkoli
  • 1,5-2 liter víz
  • 2-3 evőkanál olaj
  • bors
  • ételízesítő


Elkészítés:

Megmossuk és szeletekre vágjuk a hagymát, majd egy mély lábasban 2-3 evőkanál olajon megfuttatjuk. Beletesszük az összevágott zöldségeket (kivéve a borsót, a brokkolit és a fokhagymát). Megforgatjuk, megpirítjuk, majd megszórjuk ételízesítővel, és hozzáadjuk a megmosott, kettévágott csirkeszárnyakat. (A forgójuknál könnyedén szét lehet vágni a szárnyakat). Ezt is átforgatjuk, majd felöntjük az egészet kb. 1,5-2 liter vízzel. (Először inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, és majd úgyis látjuk, ha még elfér).

Beledobjuk a fokhagymát, a zellerszálat, 2-3 szál petrezselyemzöldet, 4-5 szem feketeborsot, 1 csipet köménymagot, 1 csipet szerecsendiót, sót, borsot, és elkezdjük forralni. Amikor majdnem kész (azaz minden megpuhult - a főzési idő vége előtt 5-6 perccel), belekeverjük a borsót és a rózsáira szedett brokkolit. 5 percig főzzük őket, majd a leves alatt elzárjuk a gázt. 
 

Mennyei borsóleves

Hozzávalók:

  • 1/2 kg mirelit borsó 
  • Sárga- és fehér répa
  • Vegeta  
  • 4 evőkanál pirospaprika 
  • 6 evőkanál liszt  
  • Olaj


Elkészítés:

Pici olajon a zöldséget és a borsót megdinszteljük, kb 5 percig lassú lángon. Levéve a tűzről, a 4 evőkanál pirospaprikát és a 6 evőkanál lisztet hozzáadjuk és összekeverjük csomómentesre!

Vegetát adunk hozzá. Vízzel felöntjük, majd visszatesszük a lángra, időnként megkeverjük. Forrásnál figyelni, nehogy kifusson.

Felforrás után takarékra tesszük kb fél órára! Folyamatosan kóstolgassuk, és ha még nem elég a vegeta, akkor tetszés szerint ízesítsük még!
 

Én megéheztem... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://csodano.blog.hu/api/trackback/id/tr471779571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abfox · http://www.abfox.hu 2016.09.07. 10:07:26

Hú de finom lehet, kipróbálom!