okt
13

Rád tör néha a farkaséhség?
Előfordul, hogy szinte legyőzhetetlen vágyat érzel egy-egy hizlaló kaja iránt?

 

Rengeteg kérdés érkezett mostanában hozzám ebben a témában.  Ez abszolút jogos, hiszen ez egy olyan technikai probléma, amire még minden más előtt tudni kell a választ. 

Lehet, hogy kívülről fújod az összes elméletet. Lehetsz akár profi táplálkozási szakértő. 

Ha az evés pillanatában nem tudsz nemet mondani a hizlaló, vagy egészségtelen
kajákra NEM fogsz se fogyni, se egészségesen étkezni.  

Ebben a cikkben két szempontból fogom megközelíteni a dolgot: 

  • Először is, hogy mit kell tenned "úgy általában", hogy "úgy általában" kevésbé kívánd a csokit, a csipszet, a zsíros kajákat. 

  • Másodszor pedig, hogy mit tegyél abban a pillanatban, amikor éppen rád tör a farkaséhség, és Te tényleg nem ehetsz egy falatot se.
     

Íme néhány a beérkezett kérdések közül: 

"A fogyókúra során hogyan lehet a legjobban elérni, hogy ne legyek állandóan éhes? Szóval ne okozzon sok szenvedést az, hogy kevesebbet eszem.

"Menstruáció körül hatalmas nagy akaratgyengeségem van. Ilyenkor korlátlanul, egész nap, egyfolytában eszek. A szerencse, hogy akarathiány ellenére meg tudom válogatni az egészségesebb ételeket. Erről szívesen olvasnék, ha erre egyáltalán lehet mit írni.
 

"Hogyan érjem el, hogy ne kívánjam a csokoládét, édességet?"

"Bármilyen motivációs téma érdekel, talán az édességeknek a legnehezebb ellenállnom,jó lenne ötleteket kapni,hogyan kerüljem el,hogy egy kiló csokit befaljak időnként."


Igyekszem instant válaszokat adni, hogy gyorsan felidézhesd, ha szükséged van rá! Hosszú lesz, de annál hasznosabb!

Így is lehet kezelni a hizlaló kajákat ÁLTALÁBAN:

  1. Ne tiltsd meg magadnak!

    Ismered a mondást? "Tartsd közel magadhoz a barátaidat, de az ellenségeidet még közelebb!" Tökéletesen igaz a hizlaló kajákra is.

    Ha odavagy a csokiért, szinte lehetetlen, hogy örökre kiirtsd az étrendedből! Egy ideig fűtene a lelkesedés, és nem ennél... De utána! Jön a habzsolás, és a bűntudat.

    Ráadásul nincs is értelme teljesen kizárni az életedből egy ételt, amit szeretsz. Nincs hizlaló étel. Csak hizlaló időpont, és hizlaló mennyiség.

    Egy normális diétába bele kell férnie egy kis "csalásnak"!
     
  2. Te legyél a főnök, ne a kaja! 

    A legfontosabb, hogy a Te kezedben legyen az irányítás végig.

    Tervezd meg, hogy mikor fogsz ilyeneket enni! Ez a tervezés nem jelenti azt, hogy táblázatokat, vagy valami komoly ellenőrzési rendszert kéne fenntartani. Egész egyszerűen arról van szó, hogy válassz egy időpontot a hizlaló dolgoknak!

    Persze azért tartsd szem előtt, hogy olyan időpont legyen, amikor épp nem hizlal annyira az a bizonyos eledel.


    A csokiért vagy oda? Legyen minden reggel egy szelet csoki a menün! A pizzát szereted? Egyél minden szombaton pizzát ebédre - de döntsd el, hogy szombaton korán ebédelsz, és utána mozogsz egy órát!

    Miért jó ez? Este 8 van, és Te őrülten kívánsz egy szelet csokit. Melyik esetben fogod könnyebben kibírni nélküle? Ha egyszerűen nem ehetsz, és kész, vagy ha másnap reggelig ki kell bírnod?!
     
  3. Adj a minőségre!

    A lehetőségekhez mérten a nassolás is legyen maximálisan egészséges! A pizza legyen teljes kiőrlésű lisztből, a csoki legyen ét csoki.

    Ez ismét azt az érzést adja, hogy a Te kezedben van a gyeplő, és hogy az egészséges életmód felé irányítod magad!
     
  4. Figyelj a mennyiségre!

    Fontos, hogy ilyenkor se habzsold tele magad. Az viszont nem baj, ha keveset eszel, de úgy tűnik, hogy sokat eszel! 

    Erre is van néhány trükk: egyél kicsi falatokban, és lassan. Soha ne edényből/zacskóból/csomagolásból egyél, mindig szedd ki tányérra. Terítsd szét, hogy minél többnek látszódjon! 
     
  5. Élvezd!

    Ha már ilyen remekül megtervezted, és betartottad az előbbi szabályokat, a bűnözés többé már nem bűnözés! Kezeld is így! Legyen ez a napszak egyfajta jutalom, egy ritka élvezet. Forgasd, ízleld az ételt, és élvezd ki maximálisan, mert most, így, ennyi Neked jár! 

    Ez azért is jó, mert különleges csemegéket ritkábban kívánunk meg. És ezzel ki is iktattad a fölösleges bűntudatot.
     
  6. Különítsd el!

    Most, hogy a napirendedben, az étrendedben egy különleges helyre kerültek ezek az ételek, ideje megjeleníteni a fizikai valóságban is ezt! Csinálj egy külön polcot a hizlaló kajáknak. Ez lesz az élvezet polca, amihez hatalmas, de szinte teljesen plátói szerelem fűz minket. :) 
     
  7. Jutalmazd magad!

    Ha x ideig betartottad, és kibírtad, hogy ne falj fel akármit, az is egy siker! Nem csak akkor ünnepelhetsz, ha már minden célt elértél! A részeredmények is fontosak, és ez az!

Tüneti kezelés, amikor éppen megkívánod:
 

  1. A legfontosabb, hogy megnyugodj. 

    Amikor nagyon kívánsz valamit, fel vagy pörögve. Kattog az agyad, puffognak az érvek és az ellenérvek, össze-vissza kavarognak a gondolataid. Így sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy hirtelen felindulásból megegyél valamit.

    Ezért a legfontosabb, és a legelső feladatod, hogy megnyugodj. Néhány mély lélegzet, és máris tisztábban látod a helyzetet! 
     
  2. Vezesd le! Használd fel!

    Ha nem megy ilyen egyszerűen, próbáld meg valahogy levezetni a feszültséget. Ha lehetőséged van rá, kezdj el tornázni! Vagy kezd párnacsatába a gyerekekkel!

    Lelkizősebbeknek tökéletes alkalom ez az energiateremtésre. Tudod, a nehézségek azért vannak, hogy próbára tegyenek, és megerősödj! Tulajdonképpen ilyenkor fejlődsz igazán: amikor legyőzöd önmagad!

  3. Igyál vizet!

    Eltelít, és csökkenti az éhségérzetedet!
     
  4. Nyugi, 15 perc múlva vége!

    Kutatások bizonyítják, hogy ha megkívánunk valamit, azt mindössze 15 percen keresztül kívánjuk igazán. Ez remek hír! Csak ezt a 15 percet kell kibírni, és vége! 

    Egy próbát megér,nem? 
     
  5. Rágcsálj egészségeset!

    Mindig legyen otthon valami, amit ehetsz estefelé is.

    Zárójel: Ha a diétád semmi ilyet nem enged, mert minden étkezés kötött, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkoznod, hogy jó tanácsokat követsz-e.

    Egy kis puffasztott rizs, répa, alma, korpás keksz... Találj valamit, amit még szeretsz is, és eltelít! Persze répát rágcsálni igencsak enyhe vigasz, miközben csokira vágysz, de legalább rágsz valamit.
     
  6. Határkijelölés

    Szereted a szabályokat? Be szoktad tartani őket akkor is, ha nehezedre esik? Ha általában igaz ez Rád, akkor használd ki ezt a remek tulajdonságodat! Jelölj ki magadnak határokat! 


    Ide és oda nem lehet nyúlni este 8 után. Nem a kaját tiltod le, hanem a helyet. Jobb, és betarthatóbb.

    Lázadóknak tilos, mert csak fel fognak húzni a szabályok, és növeled az esélyét, hogy "vétkezz"!
     

Te mit szoktál csinálni, ha rád tör az éhség, és már alig bírod? Megadod magad? Vagy van valamilyen trükköd, ahogy kitartásra tudod magad motiválni? 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodano.blog.hu/api/trackback/id/tr691446789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása